Ulusal Kanser Haftası'nda Önemli Bilgilendirmeler

Kocaeli Şehir Hastanesi Tıbbı Onkoloji Uzmanı Dr. Ulaş Işık, 1-7 Nisan tarihleri arasında kutlanan Ulusal Kanser Haftası kapsamında önemli açıklamalarda bulundu.

banner279
01 Nisan 2024 Pazartesi 09:58
Ulusal Kanser Haftası'nda Önemli Bilgilendirmeler

Dr. Işık, kanserin dünyada ve ülkemizde kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer aldığını belirterek, "Kanser, önemli bir halk sorunudur ve gelecek yıllarda kansere bağlı ekonomik, sosyolojik ve psikolojik yükün artması beklenmektedir" dedi.

 

Dünya genelinde 2020 yılında 19.2 milyon yeni kanser vakası tespit edilirken, kansere bağlı 9.9 milyon ölüm gerçekleştiğini ifade eden Dr. Işık, kanserin dünya genelinde ciddi bir sağlık sorunu olduğunu vurguladı.

 

Kanserin gelişiminde çevresel faktörlerin %90, genetik faktörlerin ise %10 oranında etkili olduğunu belirten Dr. Işık, tütün kullanımı, alkol tüketimi, obezite ve enfeksiyonlara maruziyet gibi risklerin kanser gelişiminde rol oynadığını söyledi.

 

Dr. Işık, kanserin %30-%50 oranında önlenebileceğini belirterek, özellikle tarama programları ve erken teşhisin yaşam kalitesine önemli katkılar sağladığını ifade etti.

 

21. yüzyılda kanser kontrol stratejisinin koruma ve erken teşhis olduğunu vurgulayan Dr. Işık, kanser taramalarının önemine dikkat çekti.

 

Toplum sağlığı merkezlerinde ücretsiz olarak yapılan meme kanseri, rahim ağzı kanseri ve bağırsak kanseri taramalarının önemine değinen Dr. Işık, vatandaşların bu hizmetlerden yararlanmaları çağrısında bulundu.

Son Güncelleme: 01.04.2024 13:07
Anahtar Kelimeler:
Dr. Ulaş Işık
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner287