Arabistan'da Prensler neden gözaltına alındı?

Suudi Arabistan'da deprem: Prensler gözaltında!

banner279
05 Kasım 2017 Pazar 13:57
Arabistan'da Prensler neden gözaltına alındı?

Güvenlik bürokrasisindeki önemli görevden almaların ardından ajanslara bazı Suudi prens, eski bakan ve iş adamlarının da gözaltına alındığı haberleri düşmeye başladı. 
Suudi Arabistan dün gece çok hareketli saatler yaşadı. Ajanslara önce Yemen'den başkent Riyad'a balistik füze saldırısı gerçekleştiği ve saldırının önlendiği haberi düştü. Bu saldırının hemen sonrasında ise Ulusal Muhafızlar Bakanı ile Deniz Kuvvetleri Komutanı görevlerinden alındı. Ancak Suudi ülkesinin hareketli gecesi daha yeni başlamıştı. Güvenlik bürokrasisindeki önemli görevden almaların ardından ajanslara bazı Suudi prens, eski bakan ve iş adamlarının da gözaltına alındığı haberleri düşmeye başladı. 11 prens, dört bakan ve onlarca eski bakanın da bulunduğu çok sayıda kişinin gözaltına alındığı bildiriliyor. Gözaltıların ardında ise başkanlığını Veliaht Prens Muhammed bin Salman’ın yaptığı Rüşvet ve Yolsuzluklara Karşı Mücadele Komisyonu bulunuyor. Veliaht Prens Salman, geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiği ve tüm dünyanın ilgisini çeken 'Ilımlı İslam'a dönüyoruz' açıklamasıyla gündeme gelmişti. Suudi Arabistan'daki üst düzey bu gözaltıların bu açıklama ardından gelmesi de dikkat çekici...

Suudi Maliye Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Hukukun üstünlüğünü artırarak, Suudi Arabistan'ın yatırım ortamını korudu." ifadeleri kullanıldı.Yemen’den, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’a balistik füze saldırısı düzenlendi. Dün akşam geç saatlerde meydana gelen saldırının, başkent Riyad’da yer alan Kral Halid Uluslararası Havalimanı’nı hedef aldığı belirtildi.Suudi kaynaklarına göre füze, Riyad yakınlarındaki füze savunma sistemi sayesinde havada etkisiz hale getirildi.Suudi Savunma Bakanlığı füzenin sınırlı ölçekte olduğunu saldırı nedeniyle can kaybı olmadığını ve maddi bir zararın oluşmadığını bildirdi. Havaalanındaki hava trafiğinin de normal seyrinde devam ettiği kaydedildi. Öte yandan füzenin imhası sırasında meydana gelen patlama, kentin birçok yerinden duyuldu.

‘OPERASYON BAŞARILI’

Yemen’de Husilerin kontrolünde bulunan Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise “Füze saldırısı Suudi başkentini salladı ve başarılı bir operasyondu” denildi. Saldırı, Suudi Arabistan’ın kalbi Riyad’a gerçekleştirilen ilk füze saldırısı olması bakımından büyük önem taşıyor.Öte yandan CNN International’a konuşan üst düzey bir Yemen hava kuvvetleri yetkilisi de Suudi Arabistan’ın füzeyi imha ettiği haberlerinin gerçeği yansıtmadığını öne sürdü.

RİYAD'DA HAREKETLİ SAATLER

Füze saldırısından sonra Suudi Arabistan’da flaş gelişmeler yaşandı. Ekonomi ve Planlama Bakanı Adil Fakih ve Ulusal Muhafızlar Bakanı Emir Mutab bin Abdullah bin Abdulaziz ile Deniz Kuvvetleri Komutanı Abdullah Sultan görevlerinden alındı. Bakan Fakih’in yerine Ekonomi ve Planlama Bakanlığı’na Muhammed Al-Twaijri’nin, Ulusal Muhafızlar Bakanı Mutab bin Abdullah’ın yerine de Prens Halid bin Ayyaf’ın getirildiği öğrenildi. Ancak bu görevden almaların füze saldırısı ile ilgili olup olmadığı anlaşılamadı.

TANSİYON YÜKSELDİ

Suudi Arabistan'dan son dakika haberleri gelmeye devam ediyor. Dün gece Kral Salman Bin Abdulaziz rüşvet ve yolsuzluklara karşı bir komisyon kurarak başına oğlu Veliaht Prens Muhammed Bin Salman'ı getirdi. Ardından 11 prens, dört bakan ve onlarca eski bakanın da bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında Türkiye'nin yakından tanıdığı Twitter'ın ikinci en büyük hissedarı El- Velid Bin Talal ve 3 büyük televizyon kanalı sahibi de bulunuyor.Suudi Arabistan’da dün gece saat 20.00 sularında Yemen’den bir füze saldırısının başkent Riyad’a düzenlenmesinin hemen ardından başlayan siyasi tutuklamalar ve görevden almalar tüm gözlerin bu ülkeye çevrilmesine neden oldu.11 prens ve 4 görevdeki bakanların yanı sıra birçok eski bakanın da göz altına alınması ile birlikte ülkede tansiyon yükseldi. Gece yarısı sabaha karşı bu kez iş dünyası tutuklamalar ile sarsıldı. Kral Salman Bin Abdulaziz’in dün gece acilen rüşvet ve yolsuzluklara karşı bir komisyon kurarak başına da oğlu Veliaht Prens Muhammed Bin Salman’ı getirdi.Ancak tam olarak şu ana kadar nelerin olduğu resmen açıklanmazken, bu kez 3 televizyon sahibi Alwalid Bin Talal(Rotana Tv), Walid Abbrahim(BMC Tv) ve Cidde Ticaret Odası Başkanı Saleh Kamil(ART Tv) ’in tutuklanma haberleri geldi. 
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner287