KOCAELİ'DE TÜRK SAĞLIK-SEN’DEN NASREDDİN HOCALI EYLEM

Türk Sağlık-Sen Kocaeli Şube Başkanı, Türkiye Kamu-Sen Denetleme Kurulu Üyesi Ömer Çeker İzmit Seka Devlet Hastanesi Önünde basın açıklaması yaptı.

banner279
13 Nisan 2021 Salı 10:01
KOCAELİ'DE TÜRK SAĞLIK-SEN’DEN NASREDDİN HOCALI EYLEM

Sağlık çalışanları ölüm ile hayat çizgisi arasında özveri  ile vatandaşımızın sağlığını korumak için gecesini gündüzüne katarak eşinden, çocuğundan, anne ve babasından, sevdiklerinden uzak  bir şekilde vatandaşlarımıza sağlık hizmeti vermeye çalışmaktadır.

            Ancak, kamu işvereni aynı hassasiyetle sağlık çalışanlarının sorunlarını çözmek için gerekli gayreti göstermemiştir. Ne yazık ki sağlık çalışanları, kamu çalışanları içerisinde en düşük maaşı alan kesimdir. Başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere sağlık çalışanlarının feryadına kulak veren, mağduriyetlerine çözüm arayan olmadı. Sağlık çalışanları alkışı hak ettikleri gibi mali ve sosyal haklarda gerekli iyileştirmelerin yapılmasını da beklemektedir. Sayın Sağlık Bakanı ve yöneticileri göstermelik ve kifayetsiz düzenlemelerle günü geçiştirmeye çalışmamalı çalışanların yığınla birikmiş sorunlarına çözüm aramalıdır.

            Bakanlık sağlık politikaları geliştirirken hasta memnuniyetini gözetmenin yanında çalışanların memnuniyetini de değerlendirmesi ve bu yönde adımlar atması gerekmektedir. Özellikle pandemi döneminde daha çok özveri talep edilen sağlık çalışanlarının motivasyonunu arttırmak için ulufe değil haklarının verilmesi, yığınla birikmiş sorunlarının giderilmesi gerekirdi.

           Türk Sağlık Sen olarak sağlık çalışanlarının pandemi sürecinde karşı karşıya kaldıkları sorunları  ortaya çıkarmak ve yetkililerin dikkatini çekmek için bir araştırma yaptırdık. Söz konusu araştırmada 4 Bin 44 sağlık çalışanına ulaşarak  “Pandemi Dönemi Sağlık Çalışanları” konulu bir anket yaptırdık.

              Araştırma sonuçlarına göre;

            Sağlık çalışanlarının yüzde 79’u pandemi dönemi boyunca kendilerine gereken değerin verilmediğini,   

       

          Sadece yüzde 17’si yöneticilerin kendi sorunları ile gerektiği gibi ilgilendiğini,

           Yüzde 92’si aldıkları maaş ve döner sermayelerin yeterli olmadığını belirtmektedir.

            Bu dönemde çalışanların yüzde 54’ü emeklerinin karşılığının verilmediğini düşünmektedir.


           Yüzde 43’ü çalışma şartlarının fiziksel ve psikolojik olarak hiç sağlıklı bulmamaktadır.

 
           Sağlık çalışanlarının yüzde 80’i pandemi döneminden dolayı ailelerine yeteri kadar vakit ayıramadıklarını belirtmiştir.


           Yüzde 56’sı en az bir sefer şiddete uğramıştır. Birden fazla şiddete uğrayan sağlık çalışanlarının oranı ise Yüzde 47 gibi ürkütücü bir rakamdır.

          Yüzde 64’ü pandemi döneminde psikiyatrik ya da psikolojik şikâyetlerinin olduğunu belirtmiş, yüzde 83’ü psikolojik olarak tükenmişlik duygusu yaşamıştır.

           Araştırmamızın sonuçları çalışanların nasıl bir mücadele ortaya koyduklarını, nelerden fedakarlıkta bulunduklarına ve bunların karşılığında nelerle karşı karşıya kaldıklarını net bir biçimde ortaya koymaktadır.

          Söz verildiği gibi 3600 ek gösterge düzenlemesi halen gerçekleştirilmediği halde, Pandemi süreci için uygulamaya sokulan ilave ek ödeme düzenlemesinde yaşanan adaletsizliklere ve personel arasındaki farklı ve cüzi ek ödemelere, gecikmelere rağmen, salgın döneminde dahi özverilerinden ve canları pahasına verdikleri hizmetlerle kahramanlıklarından ödün vermemişlerdir. Diğer kamu çalışanlarına göre bedel ödemede de en önde yer almalarına rağmen nimetten yararlandırılmada en sona bırakılmışlardır. Can vermişler, şehit olmuşlar ama alın terlerinin karşılığı verilmemiş, sorunlarına kalıcı çözüm getirilmemiştir.

           Söz verildiği tarihten bu yana yaklaşık üç yıl geçti. Türk Sağlık Sen olarak Kamu İş verenine verdikleri sözleri hatırlatıyoruz. Sağlık çalışanları bunca emeğe, bunca özveriye rağmen hala 3600 ek göstergeyi hak etmediler mi? pandemi sürecindeki kahramanlıkları, her bir sağlık çalışanının yazdığı destan yetmedi mi? Daha neyi bekliyorsunuz.

          Sağlık hizmetlerinin bir bütün olmasına ve söz konusu hizmetlerin ekip anlayışı içinde yürütülmesine rağmen, sağlık bakanlığının uygulamaları ne yazık ki bu anlayışla çelişmektedir. Çalışanların büyük çoğunluğu sabit ek ödemenin dışında personelin performansı ile elde edilen döner sermayeden pay alamamaktadır. Genel idare sınıfında görev yapan memurlar ile Hizmetli sınıfında görevli memurlar Döner Sermaye Ek Ödemesinden faydalanamamaktadırlar.

            Bakanlığın adaleti bu mudur? Çalışanına sahip çıkmak böyle mi olur. Çalışanların özverisine karşılık reva görülen ek ödeme bu mu olmalıydı?  Bu nedenle Döner Sermaye sistemi iflas etmiştir. Sağlık çalışanları döner sermaye uygulamasının kaldırılmasını ve yerine özel hizmet tazminatları arttırılarak maaşlara kalıcı ek zam yapılması ve tek kalemde maaş ödemesi şeklinde ödenmesini talep etmektedir. Bu yönde  düzenleme yapılana kadar döner sermayeler çalışanlara adaletli bir şekilde dağıtılmalı, döner sermaye gelirleri kurum borçlarına aktarılarak içi boşaltılmamalıdır. Şeffaf bir yönetim anlayışı ile döner sermaye komisyonlarında alınan kararlar hakkında çalışanlar bilgilendirilmelidir.

           Sayın sağlık çalışanları,

            Kamu çalışanlarına 2022 ve 2023 yılları için yapılacak maaş artışları ve diğer mali ve sosyal haklardaki artışların pazarlıkları 1 ile 30 ağustos 2021 tarihinde gerçekleşecektir. Toplu sözleşme kamu iş vereni (Hükümet Yetkilisi) ile kamu çalışanlarının yetki verdiği sendika arasında gerçekleşecektir. Bu nedenle yetkili sendikaların belirlenmesinde  sağlık çalışanlarının da büyük sorumlulukları vardır. Yıllardır toplu sözleşme masasını bir tiyatroya dönüştüren sendikalara kırmızı kart göstererek ihtar vermenin, çalışandan yana tavır koyabilen cesur ve ilkeli sendika olan Türk Sağlık Sene yetki vermenin vakti gelmiştir.

            Bu nedenle, yetkili sendikanın belirlenmesi için üye olma takvimi olan 14 Nisan 2021 tarihine kadar  tüm sağlık çalışanlarını bir tören havası içinde, heyecan ve coşku ile Türk Sağlık Sendikamıza üye olmalarını bekliyoruz. 2 gün içinde vereceğiniz karar, önümüzdeki 2 yılı lehinize çevirecek karar olacaktır.

           Toplu sözleşmelerde haklarımızı kaybedip, başka yerlerde çözüm arayanlara örnek bir Nasrettin hoca hikayesi anlatmak istiyorum.

           Nasrettin hoca dakikalarca evinin avlusunda yerde bir şeyler aramış. Bunu gören komşusu yardım etmek için hocanın yanına gitmiş.

          “Hocam ne arıyorsun? Yardım edeyim” demiş. Hoca komşusuna , “Kömürlükte anahtarımı kaybettim onu arıyorum” demiş. Komşusu hocaya, “Burda niye arıyorsun, kömürlükte arasana”  demiş.

Hoca cevap vermiş. “Kömürlük karanlık onun içinde burada arıyorum” demiş.

          Sayın sağlık çalışanları,

          Yıllardır haklarınızı kömürlükte kaybedip, evin girişinde aratan malum sendikalara bir balans ayarı yapalım. Kamu çalışanlarının haklarını yıllardır heba  etmelerine karşılık bir bedel ödettirelim. Yüzdelik maaş zamlarına mahkum olmamak için, milli gelirden payımıza düşeni almak için, geleceğimize güvenle bakabilmemiz için, kurumlarda liyakat ve ehliyetin hakim olabilmesi için ilkeli ve çalışandan yana tavır koyabilecek Türkiye Kamu Sen’e ve  Türk Sağlık Sen’e yetkiyi verin el birliği ile mücadele edelim. 5 Dönem, 10 yıldır Toplu sözleşme masasında malum Sen tarafından alınmayan kaybedilen haklarınızı birlikte alalım.

          Türk Sağlık Sen’e üye ol, destek ver, hep birlikte yarınlarımızı inşa edelim.  

“Haklı Dava, Güçlü Sendika”

         Türk Sağlık Sen

         

Son Güncelleme: 13.04.2021 10:06
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner287