Yazın serinleten meyveler doğru tüketilmezse zehirleyebilir!

Yaz aylarında serinlemek amacıyla sıkça tüketilen karpuz ve kavun gibi meyvelerin, hijyenik koşullarda temizlenmeden ve uygun şekilde saklanmadan yenilmesi halinde gıda zehirlenmesine yol açabileceği bildirildi.

banner279
27 Temmuz 2025 Pazar 12:57
Yazın serinleten meyveler doğru tüketilmezse zehirleyebilir!

ANKARA-BHA

Yaz aylarında serinlemek amacıyla sıkça tüketilen karpuz ve kavun gibi meyvelerin, hijyenik koşullarda temizlenmeden ve uygun şekilde saklanmadan yenilmesi halinde gıda zehirlenmesine yol açabileceği bildirildi.

Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Salih Cesur, yaptığı açıklamada, özellikle yaz aylarında artan sıcaklıkların, gıda kaynaklı enfeksiyonları tetiklediğini belirterek vatandaşları uyardı.

Hijyen kurallarına dikkat edilmeden tüketilen sebze ve meyvelerin sağlık açısından ciddi tehdit oluşturabileceğine işaret eden Cesur, son günlerde sosyal medyada karpuz ve kavun tüketimi sonrası görülen zehirlenme vakalarına dair paylaşımların arttığını söyledi.

“Sirkeli suda bekletin, bıçak temizliğine dikkat edin”

Meyve ve sebzelerin dış yüzeylerinin özellikle toprakla temas ettiği için mikrop taşıyabileceğini kaydeden Cesur, “Bu tür gıdaları yemeden önce mutlaka ellerimizi yıkamalı, meyve ve sebzeleri de en az 15-20 dakika sirkeli suda bekletmeliyiz. Eğer yüzeyde kir varsa, sirkeli sudan sonra ovalayarak yıkamak şart” dedi.

Mutfakta çapraz bulaşmanın da önemli bir risk olduğunu belirten Cesur, “Karpuz veya kavun kesiminde kullanılan bıçaklar daha önce çiğ et ya da tavukla temas etmişse, bu durum bakterilerin yayılmasına neden olabilir. Bu yüzden bıçak ve kesme tahtalarının kullanım öncesi mutlaka uygun şekilde yıkanıp durulanması gerekiyor” uyarısında bulundu.

“Zehirlenme belirtileri 12 ila 24 saat içinde ortaya çıkabilir”

Salmonella, shigella, kampilobakter gibi bakterilerin yanı sıra rotavirüs ve norovirüs gibi virüslerin de besin kaynaklı enfeksiyonlara yol açtığını belirten Prof. Dr. Cesur, şu bilgileri verdi:

“Özellikle önceden kesilmiş ve buzdolabı dışında bırakılmış karpuz ve kavunlar ciddi risk oluşturur. Bu meyveler kesildikten sonra kısa sürede tüketilmeli ve serin bir ortamda muhafaza edilmelidir.”

Besin zehirlenmesinin 12 ila 24 saat içinde yüksek ateş, karın ağrısı, bulantı, kusma ve iştahsızlık gibi belirtilerle ortaya çıkabileceğini belirten Cesur, bu belirtileri yaşayan vatandaşların en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları gerektiğini söyledi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner287

banner234

banner233