Mehmet Özhaseki: Kimseye bağlı kalmayacağız

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, “Bütün dünyanın kullandığı nükleeri de yapacağız, termiğe de yapacağız, rüzgarı da kullanacağız, enerjimizi üreteceğiz. Kimseye de bağlı kalmayacağız” dedi. TBMM Genel Kurulu’nda...

banner279
11 Aralık 2016 Pazar 20:52
Mehmet Özhaseki: Kimseye bağlı kalmayacağız

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, “Bütün dünyanın kullandığı nükleeri de yapacağız, termiğe de yapacağız, rüzgarı da kullanacağız, enerjimizi üreteceğiz

 Kimseye de bağlı kalmayacağız” dedi.TBMM Genel Kurulu’nda bütçe görüşmeleri devam ediyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul’daki terör saldırısında şehitlere Allah’tan rahmet, kalanlara başsağlığı dileyerek konuşmasına başladı. Özhaseki, 2002 yılında katı atık depolama tesislerinin sayısının 15 olduğunu belirterek, 2016 yılında 82 tesise ulaştıklarını belirtti. Özhaseki, “Atık su arıtma tesisleri, 2002’de nüfusun yüzde 35’ine hitap eden atık su tesisi, şu anda nüfusumuzun yüzde 80’nine hitap eden atık su artıma tesisimiz var. Ayrıca 7 havzada Kirlilik Önleme Eylem Planları’nı yaptık ve tüm belediyelerimize elektrik bedelinin yüzde 50’sini ödüyoruz. 14 yılda 11 bin 894 projeye destek verdik. Mavi bayraklı plaj sayımız 151 addetti. Ama 2016 yılına geldiğimizde 444’e çıktı ve sıralamada dünya ikincisiyiz. Gemilerden atık alma hizmetinde 2002’de bir tek tesisimiz yokken, bugün 2016’da 269 tane yetkili tesisimiz var. Hava Kalitesi İzleme Ağı bakımından 2002’de sadece 30 civarında istasyon varken, bugün 229 adet istasyonumuz var” ifadelerini kullandı.
Dünyayı en çok kirleten ülkenin Çin olduğunu belirten Özhaseki, “Avrupa Birliği yüzde 15 oranında kirletiyor. Türkiye binde 7 oranında kirletiyor. Binde 7 oranında kirletmemize rağmen, uluslar arası bütün anlaşmalara tarafız. 2004’te Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesine imza koyduk. 2009’da Kyoto Protokolü’ne imza koyduk. 20016’da Paris Anlaşması’na taraf olduk. Bütün bu çabalar neticesinde 2012, 2014, 2016 yıllarında ozon tabakasını koruma onur madalyasını almış bir ülkeyiz” şeklinde konuştu.
Özhaseki, nükleer enerjisine ilişkin bilgi vererek, “Nükleer tehlikedir, aman ha yapmayın. Fakat biliyor musunuz 31 ülkede 443 nükleer tesis var. Amerika’da 99, Fransa’da 58, Almanya’da 9, Rusya’da 34 tane var. Şu anda Rusya’da 9 tane nükleer tesis inşaatı devam ediyor. Fransa’da bir tane, Amerika’da 5 tane nükleer tesis inşaatı devam ediyor. Biz bu dediklerime kulak vermeyin, yerinizden konuşun. Bakın Paris’te Eyfel Kulesi’nin üstüne pergel koyun, 200 kilometre çapında çizgi çizin. İçerisinde tam altı tane nükleer tesis var. Fransa niye yapıyor, Amerika niye takip ediyor 5 tane tesisi? Londra’nın etrafında 9 tane tesis var, Madrid’in etrafında 4 tane tesis var” diye konuştu. Özhaseki, şunları kaydetti:“Bütün dünyanın kullandığı nükleeri de yapacağız, termiği de yapacağız, rüzgarı da kullanacağız, enerjimizi üreteceğiz. Kimseye de bağlı kalmayacağız. Bu coğrafyada dışa bağımlı kalmayı düşünenler varsa, onların da iyi niyetlerinden şüphe ediyorum.”
 

Son Güncelleme: 11.12.2016 22:58
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner287