Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki: Hedef 100 binden fazla istihdam

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, "2023 yılına kadar hedefimiz 10 milyar TL katma değer ve 100 bin kişinin üzerinde doğrudan istihdam rakamlarına ulaşmaktır" dedi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı atık yönetiminde Horeca sistemini...

banner279
22 Ağustos 2016 Pazartesi 11:35
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki: Hedef 100 binden fazla istihdam

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, "2023 yılına kadar hedefimiz 10 milyar TL katma değer ve 100 bin kişinin üzerinde doğrudan istihdam rakamlarına ulaşmaktır" dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı atık yönetiminde Horeca sistemini başlatıyor. Konuya ilişkin bakanlıktan yapılan açıklamada, "Horeca ile geri kazanılabilir (cam, plastik, kağıt/karton, metal gibi) atıkların yoğun olarak bulunduğu otel, restoran, eğlence yerleri ve kafe gibi mekanlarda oluşan evsel nitelikli geri kazanılabilir atıklar diğer organik atıklarla karışmadan ayrı olarak toplanıyor. Avrupa’da da yaygın bir şekilde kullanılan Horeca ismi, hotel, restoran, eğlence yerleri ve kafe isimlerinin kısaltılmışı olarak kullanılıyor. Horeca ile cam, plastik, kağıt/karton, metal gibi atıklar ekonomiye geri kazandırılıyor. Bu kapsamda da depolama alanına giden atığın azaltılarak atık yönetiminde maliyetin azaltılması, doğal kaynakların korunması ve daha yüksek miktar ve kalitede geri kazanımın sağlanması hedefleniyor" denildi.
Horeca’nın İstanbul, İzmir ve Bursa gibi cam ambalaj atıklarının yoğun oluştuğu illerde başlatıldığı belirtilen açıklamada, "Önceden toplama oranlarının düşük olduğu bölgelerde bu uygulama ile cam ambalaj atıklarında toplama verimi ve oranının en az yüzde 50 oranında yükseldiği, çöp depolama sahasına giden cam ambalaj atıklarının da aynı şekilde azaldığı tespit edildi. Uygulama çerçevesinde, çalışanların oluşan cam ambalaj atıklarını diğer atıklardan ayırmaları konusunda bilgilendirmesi, uygun ekipman tasarımı ve yerleşimi, ekipmanların doluluk oranlarının izlenerek uygun toplama zamanının ve sıklığının belirlenmesi gibi çalışmalar yürütülerek maliyetler asgari seviyeye indirgeniyor. Bu uygulamalardan elde edilecek çıktılar ise özellikle turizm bölgeleri olmak üzere ülke genelinde tüm ambalaj atıklarını (metal, kağıt/karton, plastik gibi) kapsayacak şekilde yaygınlaşmasına olanak sağlayacak" ifadeleri kullanıldı.
Konuyu değerlendiren Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ise, “Ülkemizde özellikle de belediyelerimiz tarafından temizlik işleri çerçevesinde yürütülen atık yönetimi hizmetlerine yüksek bedeller ödenmektedir. Oluşan bu maliyetin azaltılması konusunda atığın özellikle yoğun olarak oluştuğu noktaların belirlenmesi, toplama sıklığı, uygun ekipman tasarımı, kamuoyunun bilinçlendirilmesi gibi hususlar etkin rol oynamaktadır” diye konuştu.

"HEDEF 10 MİLYAR KATMA DEĞER VE 100 BİNDEN FAZLA İSTİHDAM"
Horeca ile atık yönetimde yeni bir uygulamayı başlattıklarını ifade eden Bakan Özhaseki, şöyle devam etti:
"Ülkemizin atık yönetim stratejisinin en önemli ilkelerinden birisini atıkların geri dönüşümü oluşturmaktadır. Tüm dünyada, üstünde özellikle durulan bir husus olan geri dönüşümün; doğal kaynakların korunması, enerji ve hammadde tasarrufu ile birlikte atık yönetim maliyetlerinin azaltılması, atık yönetiminde daha yeni teknolojilerin geliştirilmesi ve böylelikle de istihdama katkı sağlaması gibi önemli faydaları bulunmaktadır. Bakanlığımızın yoğun çalışmaları sonucu geri dönüşüm faaliyetlerimiz ülkemize yıllık 3 milyar TL’nin üzerinde katma değer ve 60 bin kişiye doğrudan istihdam sağlayan bir sektör haline gelmiştir. 2023 yılına kadar hedefimiz 10 milyar TL katma değer ve 100 bin kişinin üzerinde doğrudan istihdam rakamlarına ulaşmaktır."
(İHA)

Son Güncelleme: 22.08.2016 14:19
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner287